SRL „Orhei-gaz” informează, că conform Regulamentului privind zonele de protecție a rețelelor de gaze naturale, aprobat prin HG nr.1104 din 14.XI. 2018, întru excludera deteriorării rețelelor de distribuție a gazelor naturale și obiectelor aferente lor, se stabilesc zone de protecție:
1. De-a lungul traseelor conductelor de gaze naturale exterioare și construcțiillor sistemelor de alimentare cu gaze naturale, sub forma unei suprafețe terestre limitate de linii convenționale la o distanță de 2 m de la axa conductei, de fiecare parte.
2. În jurul stațiilor și punctelor de reglare a presiunei gazelor naturale, amplasate separat - sub forma unui teritoriu limitat de linii convenționale la o distanță de 2 m. de la hotarele acestor obiecte, în toate direcțiile.
3. Pentru sectoarele supraterane a conductei de gaze natural distanța de la arbori, construcții, panouri de reclamă pînă la conducta de gaze este de cel puțin 1 m pe înteaga durată de exploatare a conductei.
4. În raza de 15 m de la conductele subterane de gaze naturale, la efectuarea în peajma lor a lucrărilor de excavare și construcție.
În zonele de protecție a rețelelor de distribuție al gazelor naturale se interzice îndeplinirea oricăror acțiuni, care pot determina perturbarea funcționării normale a rețelelor sau deteriorarea lor:
1. Permutarea, acoperirea, distrugerea indicatoarelor de identificare a amplasării rețelelor de gaze naturale, posturilor de control și măsurare.
2. Depozitarea articolelor de construcții a solului și a altor materiale sau deșeuri.
3. Ingrădirea și blocarea zonelor de protecție, reținerea accesului personalului operatorului sistemului de distribuție către rețele și a procesuluii de deservire și de înlăturare a deteriorărilor la rețelele de distribuție a gazelor naturale.
4. Exavarea beciurilor, săparea si prelucrarea solului cu utilaje și mecanizme agricole la o adîncime mai mare de 0,3 m.
5. Pătrunderea pe teritoriul și deschiderea ușilor și porților SRG, PRG, PRMG, instalațiilor de protecție împotriva coroziunii, capacelor căminelor de gaze naturale.
6. Fixarea, spriginirea de conductele supraterane de gaze naturale, pilonii lor, îngrădirile și clădirile rețelelor de distribuție al gazelor naturale, precum și aruncarea pe ele, a obiectelor străine, cablurilor, scărilor, urcarea pe ele.
7. Manipularea robinetelor de închidere, mijloacelor de alimentare cu energie electrică și telemecanică a conductelor.
8. Deversarea soluțiilor acide și de săruri, a substanțelor alkaline.
9. Distrugerea construcțiilor de fortificare a malurilor, instalațiilor de evacuare a apei, terasamentelor și a altor construcții, instalații, ce protejază conductele de gaze naturale de distrugere.
10. Aprinderea focului și sursele de foc deschis sau închis.
11. Efectuarea neautorizată a săpăturilor și altor lucrări de terasament, necoordonate cu operatorii siastemelor de distribuție a gazelor naturale.
Vă atenționăm, că conform Regulamentului privind zonele de protecție a rețelelor de gaze naturale, aprobat HG nr.1104 din 14.XI. 2018, efectuarea lucrărilor de construcţie inclusiv lucrările de excavare în zona de protecție, la o distanţă mai mică de 15 m. de la conducta de gaze, se admite numai prin acordul emis de operatorul de sistem, în prezența reprezentantului acestuia, cu înștiințarea operatorului de sistem cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de inceperea lucrărilor.